Wonen

Voldoende woningen is essentieel voor de VVD. Er is in onze gemeente een nijpend gebrek aan woningen. Vooral jongeren komen niet aan de bak op de woningmarkt. Dat heeft niet alleen te maken met de prijsstijgingen. Er zijn gewoonweg te weinig woningen. Dorpen en onze stad staan te schreeuwen om uitbreiding. Wij willen niet dat nieuwbouw alleen plaatsvindt in de grotere kernen maar juist ook in de dorpen en stad.

Aan kleinschalige nieuwbouwplannen moet volop de ruimte worden gegeven. Plannen van vier tot twintig woningen zijn heel eenvoudig in te passen. Ze harmonieĢˆren vanwege de bescheiden omvang vrijwel altijd met de omgeving. Helaas worden initiatieven van burgers (levensloopbestendige woningen en mantelzorgwoningen/appartementen op erven, in schuren en/of woonhuizen) dikwijls achteloos terzijde geschoven. Wij constateren dat sinds 2008, toen ons land in een financieĢˆle crisis raakte, niet meer is geanticipeerd op de woningmarkt. Die werd op slot gezet waardoor de krapte nauwelijks meer is in te halen. Het is geen overbodige luxe om projectleiders binnen de gemeentelijke organisatie te halen. Zij kunnen op de terreinen van planologie, milieu en projectbegeleiding actief zijn, wat leidt tot lagere projectkosten voor de gemeente en meer slagvaardigheid.

De VVD staat voor een vraag gestuurd woonbeleid opdat er voor zowel jongeren als starters, gezinnen, senioren als hulpbehoevenden woonruimte kan worden geboden en er voor mensen met meer koopkracht kavels in de vrije sector voorradig zijn. De gemeente moet een proactief beleid voeren en prestatieafspraken met woningbouwcorporaties maken. De vrije huursector is in onze gemeente te klein en moet meer kansen krijgen. De Fryske Marren is een van de weinige gemeente waar parkeren overal (nog) gratis is. Wij maken ons sterk om dat zo te houden.