Vluchtelingen debat in de gemeenteraad de Fryske Marren.

Vluchtelingen debat in de gemeenteraad de Fryske Marren. 

Gister ging het ineens over een wereldwijd probleem in de gemeenteraad: vluchtelingen problematiek. Er werd door meerdere lokale partijen een situatie geschetst dat ons land weg kijkt en niks doet en riepen daarom op om migranten vanuit Griekenland naar de Fryske Marren te halen. 

De vluchtelingencrisis is iets wat sinds de zomer van 2017 een zeer diepe indruk op mij heeft gemaakt, doordat ik een bezoek bracht aan vluchtelingenkampen in zowel Jordanië als Servië.

Er werd gister in de raad gezegd dat we niks doen, dat we onze verantwoordelijkheid niet nemen. Dat is gewoon niet waar, alleen al Nederland doet zeker iets: de staatsecretaris heeft 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor alleen al de kinderen in de kampen in Griekenland. Ze wil niet mee werken aan een kleine incidentele oplossing, want dit mega probleem vraagt om een structurele oplossing. Er zijn momenteel meer dan 70 miljoen vluchtelingen!

Wij kunnen nu als lokale politici wel gaan roepen dat alles anders moet, maar wij gaan daar niet over. Dit is aan de Tweede Kamer en ons kabinet en de Verenigde Naties. Wij kunnen als lokale politici niet overzien wat de wereldwijde gevolgen en consequenties zijn. 

Bente Beckers zei in een artikel in de Telegraaf: “De eventuele komst van de kinderen kan gevaarlijke gevolgen hebben. Als het bereiken van een Grieks eiland alsnog een ticket naar Nederland betekent, stappen mogelijk toch weer mensen op een gammel bootje van een mensensmokkelaar. De enige winnaar is dan de mensensmokkelaar.” 

Laat ik voorop stellen dat ik, net als de VVD, vind dat vast staat dat vluchtelingen recht hebben op veiligheid en op duidelijkheid. Veilige havens opbouwen in de regio zelf is op lange termijn een goede oplossing is die voor alle vluchtelingen kan voorzien. 

Ik hoop dat we in het vervolg zulke onderwerpen laten bij de democratisch verkozen volksvertegenwoordigers die daar over gaan, namelijk onze kamerleden! Wij gaan als raad over de toekomst van de Fryske Marren.


Ivo de Wolff